Tematyka na listopad

Temat I

Czyste powietrze.

Temat II

Jestem Polakiem.

Temat III

Na poczcie.

Temat IV

Jesienna szaruga.

PSZCZOLKI

“Kto ty jesteś?”
– Kto ty jesteś?
– Polak mały.
– Jaki znak twój?
– Orzeł biały.
– Gdzie ty mieszkasz?
– Między swymi.
– W jakim kraju?
– W polskiej ziemi.
– Czym ta ziemia?
– Mą Ojczyzną.
– Czym zdobyta?
– Krwią i blizną.
– Czy ją kochasz?
– Kocham szczerze.
– A w co wierzysz?
– W Polskę wierzę!
– Coś ty dla niej?
– Wdzięczne dziecię.
– Coś jej winien?
– Oddać życie.

“Listopad”
Miesiąc listopad nie jest brzydki
i smutny być nie musi wcale,
wystarczy mu się dobrze przyjrzeć
żeby zobaczyć wiele zalet.
Kiedy ostatnie liście spadną
i szare chmury skryją niebo
listopad jest jak baśń ciekawa,
ma w sobie coś tajemniczego.
Wiatr głośno śpiewa , mgły wirują
deszcz kropelkami w okno stuka
to jest melodia listopada
niezwykle piękna, chociaż smutna.

“Marsz pierwszej brygady”
Legiony to żołnierska nuta.
Legiony to straceńców los.
Legiony to żołnierska buta.
Legiony to ofiarny stos!
My pierwsza brygada, strzelecka gromada.
Na stos rzuciliśmy swój życia los, na stos, na stos!
O ileż mąk, ileż cierpienia,
o ileż krwi, przelanych łez.
Pomimo to nie ma zwątpienia,
dodawał sił wędrówki kres…
My pierwsza brygada, strzelecka gromada.
Na stos! Rzuciliśmy swój życia los, na stos, na stos!

“Przybyli ułani pod okienko”
Przybyli ułani pod okienko,
pukają, wołają: “Wpuść panienko!”
“O Jezu, a cóż to za wojacy?”
“Otwieraj! Nie bój się! To czwartacy!”
Przyszliśmy napoić nasze konie,
za nami piechoty pełne błonie.”
“O Jezu! A dokąd Bóg prowadzi?”
“Warszawę odwiedzić byśmy radzi.”

Poradnik Rodzica: Jesienny deser owocowy
Co będzie potrzebne?
300 g mąki ryżowej (będzie zdrowiej!)
175 g brązowego cukru
200 g masła w temperaturze pokojowej
500 g jabłek lub śliwek

Jak go zrobić?
Nagrzej piekarnik do 180 st. C. W dużej misce posiekaj masło z mąką i cukrem. Delikatnie, używając tylko końcówek palców, doprowadź je do konsystencji grubej kaszy. Obierz i pokrój jabłka na ósemki, a śliwki przekrój na pół i usuń pestki. Ułóż owoce w formie do pieczenia. Oprósz dodatkową łyżką cukru, skrop sokiem z cytryny. Równomiernie wysyp kruszonkę na owoce. Piecz przez ok. 40 minut.
Nie chcemy Was zachęcać do grzechu, ale ciepła kruszonka smakuje bajecznie z lodami waniliowymi 🙂