Autochodzik.

Z Autochodzikiem i przy pomocy pracowników Straży Miejskiej uczymy się zasad ruchu drogowego.

Bawimy się i pracujemy.

Bierzemy udział w akcji "Ratujmy Kasztany".

Spotkanie z policjantką i strażakami.

11 października był dla nas dniem pełnym wrażeń. Najpierw gościliśmy panią policjantkę, która omówiła z nami zasady ruchu drogowego, spotkania z nieznajomymi osobami oraz przećwiczyliśmy pozycję żółwia, która przydaje się, kiedy spotkamy na swojej drodze agresywnego psa. Następnie w całym przedszkolu przeprowadzana była próbna ewakuacja, po której mieliśmy okazję obejrzeć z bliska wyposażenie wozu strażackiego.

Bal u Witaminki.

Audycja muzyczna "Pani Adela i swing".

9 października gościliśmy w naszym przedszkolu muzyków z ARTE-MUZA z Białegostoku, którzy wystawili bajkę muzyczną pt. „Pani Adela i swing”. Dzieci przeniosły się do złotych lat swingu, do lat 20-tych i 30-tych XX wieku. Pani Adela jest żoną bogatego barona. Mieszkają razem w Warszawie, ale często wyjeżdżają do Nowego Jorku gdzie mieszka ich dobry znajomy – hrabia Montero. Razem z nim odwiedzają różne kluby muzyczne, ponieważ wszyscy kochają muzykę. Bohaterowie tej muzycznej opowieści również sami grają na różnych instrumentach (skrzypce, klarnet, instrument klawiszowy) i popisują się swoimi umiejętnościami przed panią Adelą. W trakcie audycji dzieci dowiedziały się jak powstał swing, poznały popularne utwory z tego gatunku, zapoznały się także z pojęciem muzycznym „synkopa”.

Korzystamy z uroków pięknej jesieni.

Pierwsze spotkanie z Photonem.

Po raz pierwszy na zajęciach w naszej grupie gościł robot edukacyjny Photon. Dzieci miały okazję poznać historię jego przybycia na Ziemię z odległej galaktyki po zderzeniu z asteroidą. Niestety podczas tego awaryjnego lądowania okazało się, że Photon niewiele pamięta z życia na jego planecie, ale z miłą chęcią pozna nasze ziemiańskie zwyczaje. Z racji tego, że Photon na stałe zamieszkał w naszym przedszkolu, nasza grupa będzie mogła wykorzystywać go, jako środek dydaktyczny wdrażający do programowania.

"W zdrowym ciele, zdrowy duch".

Wycieczka do Podlaskiego Muzeum Kultury Ludowej.

24 września odwiedziliśmy Podlaskie Muzeum Kultury Ludowej. Mieliśmy zajęcia poświęcone jesiennym pracom w dawnym gospodarstwie wiejskim. Dowiedzieliśmy się między innymi: „jak to ze lnem było”, zobaczyliśmy do czego służą krosna i czym o tej porze roku zajmowali się przed laty rolnicy. Był pokaz młócenia i mielenia zboża, a na deser – tak lubiane przez wszystkich warsztaty malowania makatek.