"Przystosowanie się polskich ptaków do zimy" - spotkanie z przedstawicielem P.T.O.P.

Pod koniec listopada gościliśmy w naszym przedszkolu Panią Martę – przedstawiciela Polskiego Towarzystwa Ochrony Ptaków w Białymstoku. Pani Marta przedstawiła nam przepiękną prezentację multimedialną na temat przystosowania się polskich ptaków do zimy. Dowiedzieliśmy się z niej np. że zimą nie widzimy latających ptaków, a częściej siedzące gdzieś na gałęziach, bo oszczędzają one w ten sposób swoją energię potrzebną do przetrwania tej trudnej pory roku. Poznaliśmy również szlak migracji ptaków odlatujących od nas do ciepłych krajów. Pani Marta zaskoczyła nas również niezwykłymi ciekawostkami na temat ptaków, których nie znaliśmy. Jedną z nich była dla nas informacja o sowie, a właściwie jej otworach słuchowych. Otóż dowiedzieliśmy się, że są one ułożone niesymetrycznie po obu stronach jej głowy, co powoduje, że dźwięk dochodzi do jej uszu w różnym czasie i w nieco innej formie. Dzięki temu sowa potrafi precyzyjnie zlokalizować ofiarę nawet w całkowitej ciemności. Pani Marta podkreśliła potrzebę pomagania ptakom zimą i opowiedziała nam o rodzajach karmników oraz pokarmów, odpowiednich dla różnych ptaków zimujących w naszym kraju. To było bardzo ciekawe i pożyteczne spotkanie. Dziękujemy!

Wycieczka na pocztę.

W listopadzie omawiając temat „Pan listonosz listy niesie”, wybraliśmy się na wycieczkę do Urzędu Pocztowego nr 26 w Białymstoku. Tam Pani Helena – naczelnik urzędu zapoznała nas z wyglądem poczty oraz jej wyposażeniem. Mogliśmy również obserwować pracę pań w okienkach pocztowych oraz posłużyć się używanymi przez nie przyborami, tj. datownik czy stempel. Bardzo nam się podobało! Jednak najlepsza frajda spotkała nas na sam koniec. Poznaliśmy Pana Adama – listonosza, który opowiedział nam o swojej pracy, a następnie pokazał i dał do potrzymania swoją torbę oraz ogromny worek z listami! Prawie wszyscy z nas chcą od tej pory być listonoszami, nawet dziewczynki! Po wyjściu z budynku urzędu samodzielnie nadaliśmy listy do naszych rodziców wrzucając je do czerwonej skrzynki pocztowej. Jesteśmy bardzo wdzięczni kierownictwu i pracownikom poczty za poświęcony nam czas, okazaną życzliwość oraz mnóstwo drobiazgów, które od nich otrzymaliśmy. Dziękujemy!

"Dąb Niepodległości".

Dnia 21.11.2018 r. gościliśmy w naszej grupie przedstawiciela Nadleśnictwa Dojlidy w Białymstoku – Panią Iwonkę. Dowiedzieliśmy się od niej na czym polega jej praca oraz poznaliśmy szczegóły jej umundurowania. Wiemy już, że współczesny mundur polskich służb leśnych jest zbliżony do munduru wojskowego (niektórzy z nas myśleli, że odwiedziła nas pani z wojska) – ma zielony kolor, wizerunek orła białego na guzikach, wyszycia haftem srebrnym liści dębowych oraz żołędzi. Pani Iwonka przyszła do nas z niespodzianką – przepiękną sadzonką dębu! Nazwaliśmy ją Dębem Niepodległości i razem z nią zasadziliśmy ją na placu przedszkolnym, by w ten sposób upamiętnić 100-lecie Odzyskania przez Polskę Niepodległości. Bardzo cieszymy się z tej akcji, bo ma nie tylko wymierne znaczenie historyczne, ale także przyniesie konkretne korzyści ekologiczne. Codziennie przychodzimy na plac, by nie tylko miło tam spędzać czas, ale by obserwować, jak rośnie i zmienia się posadzone przez nas drzewko. Serdecznie dziękujemy Pani Iwonce i Nadleśnictwu Dojlidy za pomoc i współpracę w przeprowadzeniu naszej akcji.

"Kokarda narodowa" - zajęcia edukacyjne w bibliotece.

Przed Narodowym Świętem Niepodległości wybraliśmy się na wycieczkę do Filii Bibliotecznej Książnicy Podlaskiej Nr 8 w Białymstoku. Z dużym zainteresowaniem obejrzeliśmy tam film animowany „Kto ty jesteś?” utrwalając znajomość naszych symboli narodowych oraz z wielką powagą zaśpiewaliśmy w postawie stojącej hymn Polski tj. Mazurek Dąbrowskiego. Ale najciekawsze było jeszcze przed nami! Pani bibliotekarka przeczytała nam opowiadanie Małgorzaty Strzałkowskiej pt. „Kokarda narodowa”, z którego dowiedzieliśmy się, że znana przez nas i zwana popularnie kotylionem odznaka w biało-czerwonych barwach przyczepiana z okazji Święta Niepodległości do ubrania wcale nią nie jest, a jest … kokardą narodową! Kotylion zaś dostaje koń po wygranym biegu lub kot na wystawie. Kotyliony również dopinamy do balowego stroju. „Kokarda narodowa to dawny i obecny symbol patriotyzmu. Powstała ona około 200 lat temu. Najpierw materiał upinano w formie tradycyjnej kokardy, a dopiero potem – w formie kolistej rozety. Kokarda narodowa odwzorowuje godło narodowe – białego orła na czerwonym polu. W centrum jest kolor biały, a dookoła czerwony otok.” Tak więc – bogatsi o tą wiedzę – na zakończenie zajęć w bibliotece wykonaliśmy kokardy narodowe, które zabraliśmy ze sobą, aby godnie uczcić Święto Niepodległości. „Jeszcze Polska nie zginęła, kiedy my żyjemy!”

Październik w Misiach.

Ratujmy białostockie kasztany.

Śladami Pani Jesieni - wycieczka do parku.

Spotkanie z Policją i Strażą Pożarną.

Tak nam minął wrzesień.

Mali kucharze w pizzerii Da Grasso.

Relaks w sali zabaw w pizzerii Da Grasso.

Podlaskie Muzeum Kultury Ludowej.

Dzień Przedszkolaka.