Ubieramy choinkę.

Delfinki własnoręcznie wykonały anioły z serwetek, które zawiesiły na choince w holu.

Mikołajki.

Delfinki brały udział w mikołajkowej uroczystości przedszkolnej. Wszyscy świetnie się bawili. Po powrocie do sali naszym oczom ukazała się miła niespodzianka w postaci prezentów – zabawek do grupy. Radość była ogromna.

Zajęcia edukacyjne w bibliotece - "Jedzie do nas Mikołaj".

Delfinki brały udział w kolejnych zajęciach przygotowanych przez panie bibliotekarki. Tym razem poznały ciekawe historie o Świętym Mikołaju, dowiedziały się dlaczego warto pomagać innym, obejrzały książeczki poświęcone świętemu oraz wykonały Mikołaje z talerzyków papierowych.

Autochodzik.

Delfinki dowiedziały się, jak bezpiecznie pieszy powinien poruszać się po drodze oraz poznały podstawowe zasady ruchu drogowego. Brały też udział w ruchu ulicznym, jako kierowcy i jako piesi. Całą zabawę zafundowały nam funkcjonariuszki straży miejskiej. Dziękujemy!

Zajęcia w bibliotece.

Delfinki brały udział w zajęciach edukacyjnych w bibliotece pt. „Przytul misia”. Poznały różne rodzaje misiów oraz misiowych bohaterów bajek i książeczek dla dzieci.

Zajęcie otwarte dla rodziców.

W Delfinkach odbyło się zajęcie otwarte, na którym rodzice zostali zapoznani ze sposobem wprowadzenia litery „I, i”. Dzieci popisały się umiejętnością rozwiązania krzyżówki, znajomością liter, spółgłosek i samogłosek, analizą i syntezą sylabową i głoskową oraz umiejętnością ułożenia modelu i schematu wyrazów.

Udział w konkursie malarskim "Patriota - Polak, mały przedszkolak".

Maja zdobyła wyróżnienie w konkursie malarskim, organizowanym przez Przedszkole Samorządowe nr 32.

Podróż do Figurolandii.

„Delfinki” wyruszyły w podróż do dziwnej krainy Figurolandii, gdzie utrwaliły znajomość figur geometrycznych, kolorów, doskonaliły współpracę w zespołach, rozwijały swoją kreatywność a przede wszystkim dobrze się bawiły.

Zajęcia edukacyjne o tematyce patriotycznej w bibliotece.

Delfinki brały udział w zajęciach edukacyjnych w bibliotece o tematyce patriotycznej. Obejrzały film, wysłuchały wierszy patriotycznych, wykazały się ogromną wiedzą dotyczącą symboli narodowych, bezbłędnie zaśpiewały hymn, a na zakończenie wykonały biało-czerwone kokardy patriotyczne.

Pierwsze spotkanie z Photonem.

Delfinki poznały Photona – robota i jego umiejętności. Był to pierwszy krok do nauki programowania. Zabawa była przednia. Każde dziecko miało możliwość zaprogramowania robota – ustalenia drogi, ustawienia koloru uszu, funkcji dotykowej oraz dźwięku, jaki miałby wydawać.

Zajęcia w bibliotece.

Delfinki bardzo lubią zajęcia w osiedlowej bibliotece. Tym razem dowiedziały się dlaczego niektórzy muszą nosić okulary z książeczki J. Berne pt. „Kajtek uważaj!”. Mogły również obejrzeć książeczki dla dzieci w ciekawych i nietypowych wydaniach.

Wycieczka do Muzeum Przyrodniczego.

Delfinki odwiedziły Uniwersyteckie Centrum Przyrodnicze im. profesora Andrzeja Myrchy. Dowiedziały się ciekawych rzeczy o życiu zwierząt polarnych, zwierząt i ptaków naszych lasów. Porównywały wielkość jajek między innymi dinozaurów, strusia, kolibra, kiwi oraz jaja kurzego. Poznały też historię minerałów oraz drogich kamieni.

Oglądanie bajki pt. "Ekologiczny Czerwony Kapturek" w Klanzie.

Delfinki oglądały premierę bajki w pt.”Ekologiczny Czerwony Kapturek” w wykonaniu aktorów z Klanzy – Super Babć i Super Dziadków.

"Ratujmy kasztany".

Delfinki brały czynny udział w akcji „Ratujmy kasztany”. Wszyscy z wielkim przejęciem zbierali liście kasztanowca i wrzucali do worków. Przy okazji zaliczyliśmy jesienny spacer, czyli przyjemne z pożytecznym.

Spotkanie z policjantką i strażakami.

Jesień w lesie.

Poznając dary lasu wykonaliśmy makietę pt. „Jesień w lesie”.

Wycieczka na bazarek.

Przy omawianiu tematyki o owocach i warzywach wybraliśmy się na pobliski bazarek. Mogliśmy poznać owoce i warzywa znajdujące się na straganie oraz zobaczyć jak są przechowywane na sprzedaż. W sali rozpoznawaliśmy, nazywaliśmy oraz segregowaliśmy owoce naszych sadów, egzotyczne oraz warzywa. Potrafimy odróżnić owoc od warzywa.

Delfinki na balu u Witaminki.

Z przyniesionych przez rodziców owoców zrobiliśmy pyszne i kolorowe szaszłyki owocowe, które zjedliśmy ze smakiem. To była prawdziwa zdrowa uczta. Z warzyw zrobiliśmy śmieszne kukiełki- warzywniaczki.

Robimy szaszłyki owocowe.

Poznajemy nasze miasto wraz z przewodnikiem, panem Andrzejem.

Ćwiczenia z elementami taekwondo.