Kodowanie/programowanie to między innymi przekazywanie informacji za pomocą umówionego, zrozumiałego dla nadawcy i odbiorcy języka. W dobie zastałego, cyfrowego świata, bardzo trudno jest wyłuskać dzieciom istotne informacje. Stymulowanie rozwoju poprzez zabawy w kodowanie ułatwia opracowanie planu działania, tworzenie sekwencji, rozpoznawanie wzorów, układanie słownych i obrazkowych algorytmów. Kodowanie/programowanie kształci takie umiejętności jak: logiczne myślenie, precyzyjne prezentowanie myśli i pomysłów, rozwija wyobraźnię, myślenie przez analogie. Dzięki zabawom offline i online uaktywniamy pracę lewej półkuli – odpowiedzialnej za myślenie sekwencyjne, analityczne, uczymy przewidywania, szacowania, przestrzegania reguł. W naszym przedszkolu staramy się przygotować przedszkolaki do nauki programowania, która obowiązuje od pierwszej klasy szkoły podstawowej. Staramy się wprowadzać dzieci w świat wysokich technologii w sposób przemyślany i przede wszystkim bezpieczny. Pomagają nam w tym roboty edukacyjne: Photon, Ozobot, przy zajęciach offline: „Z Pandą Adą – programowanie nie na ekranie” (innowacja pedagogiczna realizowana w naszej placówce), elementy „Kodowania na dywanie”. Wprowadzając w świat internetu, dbając o zdrowie i bezpieczeństwo dzieci realizujemy ogólnopolski program „Necio.pl Zabawa w Internet”. Rodzicom zainteresowanym programowaniem dla dzieci polecamy książkę do czytania: „Hello Ruby. Programowanie dla dzieci” L. Liukas. W książce znajdą Państwo ćwiczenia rozwijające koncentrację uwagi, wyobraźnię, pobudzające do kreatywności.