Ciekawe spotkania

Dzielni strażacy

Spotkanie ze strażakami, którzy przybliżyli przedszkolakom specyfikę swojego zawodu i uczyli zasad sprawnej ewakuacji.

Meet Photon

Przedszkolaki poznały sympatycznego robota, którego uczyły różnych umiejętności. Photon zagościł na stałe w naszym przedszkolu, by dawać radość, generować poczucie sprawczości, uczyć podstaw programowania i wspierać w rozwoju logicznego myślenia.

Miś Bartek – nasz nowy przyjaciel

Rówieśnicy z grupy “Pszczółki”, z Przedszkola nr 66 w Bydgoszczy, podarowali nam misia o imieniu Bartek. Jego smutną historię opisuje załączony do przesyłki list. Nasz nowy przyjaciel zamieszkał w grupie “Żabki”, gdzie dzieci od razu otoczyły go troskliwą opieką. Jest z nami bardzo szczęśliwy.

Opowieść o Kopciuszku

Spektakl w wykonaniu “Szkoły Super Babć”.

Hej kolęda, kolęda!

Kolędowanie w Spółdzielni Mieszkaniowej Słoneczny Stok.

Poznajemy kulturę tatarską

W dniu 27 XII 2017 r. w naszym przedszkolu odbyło się bardzo ciekawe spotkanie z przedstawicielami kultury tatarskiej. Pan Dawid pokazywał na tablicy interaktywnej slajdy. Dzieci dowiedziały się, kto to jest imam, co to jest koran, jak wyglądają stroje ludowe, najpopularniejsze potrawy (pierekaczewnik, kołduny, pilaw) oraz smakołyki (halwa, czak-czaki). Obejrzały piękne tańce. Pokolorowały ekologiczne torby i obrazki przedstawiające dzieci tatarskie. Ułożyły puzzle. Na koniec w prezencie wszyscy dostali prezenty: czak-czaki (malutkie faworki z miodem). Pycha! To piękne, że możemy poznawać historię i obyczaje innych społeczności. Świat jest bardzo ciekawy.

Spotkanie z twórcami ptasich karmników

W grudniu gościliśmy w naszej grupie Zajączki, tatę Patryka – Pana Piotra Koźluka. Pomógł nam on zorganizować w naszym przedszkolnym ogrodzie “Oazę ptaków”. Razem ze swoim tatą, a dziadkiem Patryka – Panem Włodzimierzem Koźlukiem własnoręcznie wykonał z drzewa sosnowego karmniki i budki dla ptaków. Potem z naszą małą pomocą zawiesił je na drzewach. Bardzo nam się spodobały! Mamy nadzieję, że naszym skrzydlatym przyjaciołom również. Cieszymy się, iż obu Panom – Piotrowi oraz Włodzimierzowi, którego spotkaliśmy podczas uroczystości Dnia Babci i Dziadka, mogliśmy osobiście podziękować wręczając wykonany przez nas “Album Ptaków”. Jeszcze raz dziękujemy za bezinteresowną pomoc i gratulujemy Patrykowi wspaniałego taty i dziadka oraz życzymy, by w przyszłości poszedł w ich ślady.

“Mamy czytają – dzieci słuchają.” Cała Polska czyta dzieciom.

W grupie Zajączki odwiedziły nas ostatnio nasze mamy: Jakuba – Pani Kamila Gromko, Emilki – Pani Justyna Chociej oraz Patryka – Pani Paulina Koźluk. W ramach akcji “Cała Polska czyta dzieciom” mamy przeczytały nam opowiadania z książek, których jeszcze nie znaliśmy: “Tajemnica zagubionego Haka”, “Basia i przyjaciele – Antek” Zofii Staneckiej, “Łakomczucha” Wiesława Drabika oraz “Parauszek i przyjaciele – Dzień Łasucha” Julii Śniarowskiej. Wszystkie bardzo nas zaciekawiły, pobudziły naszą wyobraźnię i zachęciły do wybrania się po nie do biblioteki lub księgarni. Spotkania z mamami były nie tylko bardzo pouczające, ale również … słodkie! Wszystkie zakończyły się konkursami i słodkimi niespodziankami. Nasze mamy wiedzą jak sprawić nam przyjemność! Bardzo im za to dziękujemy!

By się babcie uśmiechały …

Z rezydentami Domu Opieki przy ul Proletariackiej w Białymstoku przyjaźnimy się od kilku lat. Kochane Babcie obdarowujemy laurkami, zapraszamy do nas na występy w przedszkolu. W okolicach Bożego Narodzenia Babcie zaskoczyły nas prezentami- pięknymi, własnoręcznie wykonanymi ozdobami choinkowymi. W podziękowaniu, dzieci z grup IV, V, VI, VII zaprosiły do wspólnego kolędowania. W grupie VII Babcie mogły skosztować przedszkolnej szarlotki i uczestniczyć w zajęciach dydaktycznych.
Tym razem postanowiliśmy odwiedzić nasze Babunie w ich domu. “Kubusie” wystawiły jasełka, zaś grupa “Misie” podzieliła się przedstawieniem przygotowanym z okazji Dnia Babci i Dziadka. Rezydenci nie szczędzili dzieciom słów uznania. Mamy zaproszenie otwarte 😉 Nasza przyjaźń kwitnie, starszyzna się uśmiecha, a przy okazji wzmacniamy w wychowankach altruistyczne postawy.

Spotkanie w Mini Klubie – grupa “Misie”

W piątek, tuz przed Świetami, w radosnym nastroju “Misie” uczestniczyły w warsztatach plastycznych w Mini Klubie na Leśnej Dolinie. Serdecznie dziękujemy organizatorom za zaproszenie. To było ciekawe doświadczenie, dobrze spędzony czas, a przy okazji przyjemny, dłuższy spacer 🙂

Spotkanie w Mini Klubie – grupa “Kubusie”

Dnia 19 stycznia dzieci z grupy “Kubusie” uczestniczyły w warsztatach plastycznych w Mini Klubie na Leśnej Dolinie. Zainspirowane zimową aurą wykonały papierowe rękawiczki na sznurku.

List do żołnierza

W grudniu grupa “Biedronek” miała okazję uczestniczyć w projekcie edukacyjnym “List do żołnierza”. Akcję prowadzą od wiosny 2017 roku członkowie Legii Akademickiej Strzelców Morskich, działającej przy Akademii Marynarki Wojennej w Gdyni. Stowarzyszenie wspiera działania na rzecz obronności państwa, szkolenia proobronnego i wychowania patriotycznego. Początkowo projekt objął teren Pomorza, potem dołączyły placówki z Elbląga, Białegostoku i Kielc. Nasze dzieciaczki wykonały piękne pocztówki bożonarodzeniowe dla polskich żołnierzy na misjach zagranicznych oraz żołnierzy państw NATO, stacjonujących w naszym kraju. Spotkanie prowadziła Pani Barbara Halicka z XI Liceum Ogólnokształcącego im. Rotmistrza Witolda Pileckiego w Białymstoku.

Rodzice czytają w grupie Misie

Dziękujemy serdecznie Pani Martynie – mamie Oli za poświęcony czas i zaangażowanie w szerzenie postaw czytelniczych wśród przedszkolaków. Zapraszamy tym samym innych Rodziców do wywoływania uśmiechu na twarzach naszych najmłodszych 🙂